DEVICA

Besedilo je parodija na poljudne astrološke opise 12 znamenj. Napisala sem ga z namenom, da na humoren način izpostavim negativne lastnosti, pripisane posameznim znamenjem. Moj namen ni bil poniževati, ampak zabavati! Tudi sama sem se pri pisanju zabavala, zame je to literatura in nikakor ne “resna astrologija”. Kajti, kot vemo, vsak človek je edinstven, Sončevo znamenje je samo temeljna vitalna energija, ki deluje skozi nas in je opredeljena s položajem Sonca na dan rojstva.

Zakaj se besedilo nanaša samo na moške? Ker Sonce v znamenjih močneje deluje na moške kot na ženske. Ponavljam pa, da je vse bolj ko ne hec. Ti humorni opisi nimajo skoraj nobene zveze z resno astrologijo, s kakršno se ukvarjam. Razen če gre recimo za vašega šefa ali za bivšega, ki ga ne marate, v tem primeru je seveda vse res 🙂

Device so najbolj dolgočasni moški na svetu. Dolgočasni so tako zelo, da bi bilo najbolje, da kar preskočite tole poglavje, sicer boste začeli zehati ali se nervozno presedati, češ kdaj bo že kaj bolj zanimivega… Astrologi so dolgo razmišljali, zakaj so ti ljudje tako dolgočasni, in končno prišli do spoznanja, da je to zato, ker ima v znamenju Device svoj dom in svojo višino planet Merkur. (Zehate? No, saj sem vam rekla!) Če slučajno še niste nehali brati, naj dodamo, da je Merkur najbolj dolgočasen med planeti, saj predstavlja misli in besede – brezkrvne in brezčutne entitete, ki lahko navdušijo samo, če je zraven srce.

Tega pa, hm, pri Devicah lahko iščete z lučjo. Čim starejši so, tem bolj njihov razum gloda njihovo srce, zato počasi ne zmorejo več čustvovati. Ostanejo stari dedki, ki berejo časopis.

»Servilen« je beseda, ki najadekvatneje opisuje moškega, rojenega v tem znamenju. Obnaša se tako hlapčevsko, da vas bo gotovo sram, če se znajdete ob njegovi strani v kaki fini (celo v srednje fini) družbi. Drugi dami se bo (recimo) ponudil, da ji obesi plašč, prinese nove vilice (ker je krava ene po nerodnosti spustila pod mizo) ali celo skoči zanjo v dežurno lekarno, ker jo je začela sredi zabave (najbrž od obupa, ker se je znašla v njegovi družbi) boleti glava. Vas bo (kot njegovo uradno spremljevalko) tako sram, da bi se v zemljo ugreznili, in odločili se boste trdno: z Devico v družbo nikoli več!

Morda se boste vprašali, zakaj je takšen. Razlog je na dlani! Astrološki nauk razlaga, da je tako servilen zato, ker se rojeva pozno poleti, ko narava kliče k pobiranju in pospravljanju pridelka, zato se je (mati narava namreč) v milijonih let evolucije navadila v tem znamenju proizvajati ljudi, ki so pridni, ustrežljivi, podredljivi… In tako je nastal – Devica! On ima vse, kar v tem času rabimo: sklonjeno glavo, marljive prste, nevsiljiv in potrpežljiv značaj…

Še dobro, da jih imamo, boste morda rekli, in res je! Brez teh neznosno prijaznih, ustrežljivih, redoljubnih in natančnih ljudi na Zemlji ne bi bilo nobenega reda, toda njihovo mesto je pač na njivi ali v delavnici, povsod drugje so povsem nefunkcionalni. Še najbolj v postelji.

Devičnjak in seks sta dva čisto nezdružljiva pojma. Že naziv znamenja sam vam pove, kaj mislim. Devičnjak sploh ne bi vedel, kaj je seks, če o njem ne bi prebral v kaki knjigi, ki mu je pomotoma prišla pod prste. A ko ga njegova ženska (končno, saj ponavadi res dolgo traja, da se njegov partnerski odnos razvije do TE faze) zvleče v posteljo, ima ponavadi hude težave, saj nenadoma pozabi vse tehnike, ki jih je dolgo skrbno preučeval – na papirju, seveda. Zdaj je torej jasno, zakaj je prvič, ko sta bila skupaj, odpovedal: pozabil je, kako se to dela!

Ko pa se enkrat spomni, je TO TO. In TO ostane TO do konca njegovih moških dni. Žal. Devičnjak je pri seksu popolnoma brez domišljije; pozna (in prakticira) eno do dve pozi in revček misli, da je to seks. Ženska, ki ima količkaj samospoštovanja, tega seveda ne more prenašati prav dolgo, zato si poišče ljubimca. Če poznate žensko, ki spi z Devico in nima ljubimca, je gotovo frigidna – ali pa je tudi sama rojena v tem znamenju (se pravi frigidna, itak).

Moški Device imajo še eno slabost, ki pa je od vseh morda še najobupnejša: so strahotno, ampak zares strahotno skopušni. To so tisti moški, ki bodo v restavraciji (pardon, v poceni gostilni, saj v restavracije ne hodijo) čakali, da jim natakar vrne zadnji cent, namesto da bi mu velikodušno pustili vsaj pet odstotkov napitnine, kot je v navadi – in kot se, končno, spodobi. Toda kadar gre za denar, pri moških Devicah žal odpove vsak čut spodobnosti. Po glavah se jim nenehno podijo ideje, kam bodo dali ta in kam oni cent… (Da, cent. Ste morda prebrali »euro«?!?) Prepričani ste lahko, da vaš Devičnjak razmišlja o svojih centih tudi v tistih redkih trenutkih, ki jih preživita skupaj pri opravljanju zakonske dolžnosti.

Devičnjaki so po službah praviloma v podrejenih položajih. V svoji psihi nimajo prav nobenega poriva k uspešnosti, zato enostavno ne morejo priti kaj dlje od skladiščnika, hlevarja, pomožnega bolniškega strežnika, nižjega ekonomskega tehnika, prodajalca avtobusnih kart in podobno. Devičnjaka v vlogi šefa si resnično ne znam predstavljati – prav to pa lahko zanesljivo trdim za moje astrološke kolege in kolegice po vsem svetu. Znano je namreč, da so Devičnjaki rojeni za to, da služijo drugim. Tudi svojim ženam. To vas bo morda spodbudilo, da mu daste kako plus točko, a slej ko prej boste ugotovili, da si resnično ne želite preživeti preostanka svojega življenja s Cunjo. V idealni družbi bi si moške, rojene v znamenju Device, ženske podajale – ko bi pri eni vse počistil, bi šel k drugi. In tako naprej.

»Nerganje« je beseda, ki se je najbrž porodila kakemu jezikoslovcu, ko je poskušal opisati tisto, kar najpogosteje počne Devičnjak. »Spodobni« horoskopi to njihovo lastnost opisujejo z besedami »razsodnost«, »kritičnost« in »analitičnost«, ampak to je samo zato, ker se poskušajo njihovi avtorji prilizovati ljudem. Čemu to počnejo in kaj s tem pridobijo, mi ni jasno. Mar mislijo, da bodo ljudje raje kupovali njihove knjige, če bodo dolgočasni? Ali ni bolje, biti resnicoljuben?

Malce smo skrenili s teme, ampak kar je res, je res: bolj zoprnih, nataknjenih, nergaških in tečnih dedcev, kot so Devičnjaki, na tem svetu preprosto ni. Temeljni razlog za to niso nikakršne analitične sposobnosti, ampak njihovo globoko nezadovoljstvo, podprto s pomanjkanjem samozavesti in okrepljeno s smolo, ki se lima nanje skozi vse življenje. Tako so bili pač rojeni, v nesrečnem znamenju Device. Upamo lahko samo, da bodo naslednjič, ko se bodo rodili, pametnejši, in bodo prišli na svet ob kakem drugem času!!!